Wat kost het mij aan tijd, verzorging, voer en verdere onderhoud en kan ik dit wel betalen?!
Nu is het houden van vogels niet erg kostbaar maar alles wat leeft heeft eten en drinken nodig en verzorging. Deze punten zijn de eerste aandachtspunten die nodig zijn bij het houden van vogels. Sta hier dus erg goed bij stil wat het allemaal inhoud!
Als beginnende vogelhouder is het advies om te starten met eenvoudige soorten. Hierbij moet je denken aan: kanaries, zebravinken, Japanse meeuwtjes, spitstaarten, etc.. Begin ook niet meteen met heel veel soorten tegelijk maar neem bijvoorbeeld eerst 1 soort. Ga hier eerst meer informatie over zoeken en kijk dan of deze soort ook bij je past!
Ga ook eens op zoek naar de kosten voor het voer en eventuele vitamines en mineralen. Neem eens een kijkje bijvoorbeeld in onze webshop. Hier zie je meteen wat de producten allemaal kosten. Weet je niet goed wat je allemaal nodig hebt, stuur ons dan een mailtje met daarin je vragen. Wij zullen je dan zo goed mogelijk uitleggen wat nodig is bij de aanschaf van de desbetreffende vogel(s).
Bij de aanschaf van een vogel is de conditie, waarin deze verkeert, van groot belang. Als je met een zieke vogel thuis komt, zit je al meteen met problemen! Maar waar moet je nu op letten als beginner van het houden van vogels en hoe kom ik aan een vogel? Een aanrader is om vogels bij de kweker aan huis te kopen. Hier op onze website, op de pagina Kwekerslijst staan diverse kwekers. Ze staan gesorteerd op woonplaats. Ook kun je via Facebook op zoek gaan naar verschillende vogelgroepen. Ook wij hebben een groep genaamd De Volièrevogel Meldt je hiervoor aan. Vul de vraag even in en accepteer de regels, zo wordt je automatisch aangemeld.
Wanneer je aangekomen bent bij de kweker van de door jou gekozen soort, geef je ogen dan goed de kost! Kijk goed om je heen en bedenk wat je eerste indruk is van hoe de vogels daar zitten. Hiermee bedoelen we, zijn de kooien, zitstokken, drinkflessen, voerbakken schoon! En hoe is het met de vogels? Zien deze er fit uit, zitten ze strak in de veren, kijken ze goed uit hun ogen, hebben ze geen vieze kontjes, zijn de nagels niet te lang, is de snavel niet vergroeit, zitten de vogels niet bol(als een tennisbal) maar zijn ze lekker actief! Dit zijn de meest belangrijkste punten die je het eerst op moeten vallen bij de aanschaf van een vogel.
Heb je eenmaal je vogel(s) uitgezocht en je bent weer thuis, observeer deze dan de eerste 2 weken dagelijks of dat alles goed blijft gaan. Mocht je al vogels in je bezit hebben, zet de nieuwe aangeschafte vogel(s) dan eerst 2 weken apart van de rest en observeer deze dan ook weer op eventuele afwijkingen of ziektes. Dit voorkomt een hoop ellende.
Aanschaf
Kweekkooien zijn vandaag de dag in diverse materialen, maten en prijzen te koop. Let op bij de aanschaf van tweedehands kooien, want meestal krijg je daar een heleboel bloedluizen gratis bij! Goed desinfecteren is een belangrijke boodschap, want er kunnen ziektes overgebracht worden door het reeds gebruikte materiaal.
Wanneer je er voor kiest om te gaan kweken in kweekkooien moet je wel rekening houden dat de vogels niet te klein zitten! Vaak wordt al gedacht dat vogels tijdens de kweek niet veel ruimte nodig hebben maar naar onze mening en in het belang van de vogels is de lengte van de kooi wel degelijk van belang, dat deze lang genoeg is zodat ze ook kunnen vliegen. Wij adviseren liever een kooi van minimaal 120cm dan één van 40cm maar ook hierbij moet er gekeken worden naar welke soort vogel(s) je hebt! Want een putter heeft bijvoorbeeld meer ruimte nodig dan een zebravinkje.
Informeer je dus ook hier weer goed in, zodat de kooien niet te klein zijn!
Verzorging
Wanneer je in het bezit bent van kweekkooien ziet alles er nog prachtig uit, dit moet je ook zo zien te houden! Zodra de vogels in de kooien gaan zullen ze ook hun behoeftes doen in de kooi. Daarom is het belangrijk om op de bodem(in de lades) bodempapier, beukensnippers, of schelpenzand te plaatsen die de ontlasting van de vogels opvangen. Deze moeten ook weer op tijd schoon gemaakt worden. De één doet het wekelijks de ander om de week. Ook de zitstokken zijn erg belangrijk voor de vogels. Niet alleen om schonen stokken te hebben om op te zitten maar vogels gebruiken de zitstokken ook als een servet. Na de maaltijd vegen ze hun snavel af aan de stokken om deze schoon te houden. Daarom moeten de zitstokken niet onder de poep zitten want zo is de kans op besmetting van ziektes groot.
Ook de voerbakjes en drinkfonteintjes dienen met regelmaat schoongemaakt te worden.
Wanneer je dit alles dus met regelmaat schoon houdt, dan zullen de vogels je dankbaar zijn!
Indien je nog nooit een volière gebouwd hebt,
raad ik je aan eerst bij enkele liefhebbers te gaan kijken en je ogen goed de kost te geven.
Er zijn eventueel ook kant en klare volières te koop, zowel van hout als van aluminium.
Deze laatste is duurzamer, dus goedkoper in onderhoud.
De fundering is belangrijk i.v.m. kans op verzakkingen.
Deze kan gemaakt worden van hoge opsluitbanden die je in de grond graaft en
waarop je de volière plaatst. Een andere methode is een fundering van stenen te metselen en vervolgens plaats je daarop de volière.
De bodem van de volière kan bestaan uit aarde of beton.
Kies je voor aarde dan kun je deze mooi beplante, om zo een nog natuurlijkere uitstraling te geven aan je volière. Kijk voor het inrichten van de volière qua planten ook naar je vogelsoort(en). Vaak is het even puzzelen welke plant bij welke vogel(s) passen. Eer je deze combi gevonden hebt is het genot alleen nog maar groter geworden.
Kies je voor een betonnen ondergrond begin dan eerst met een dik plastic zeil op de grond te plaatsen en daarna een beton laag te storten van ongeveer 15cm voorkom je optrekkend vocht en houdt je muizen, ratten en ander ongedierte beter uit de volière.
Vervolgens kun je als afwerking een laag beukensnippers op het beton strooien.
Deze absorberen de poep van de vogels goed, waardoor kans op ziektes uitblijft.
Vergeet niet deze met enige regelmaat te verschonen.
Als dakbedekking kun je PVC, Eterniet of Bruynzeelplaten waarop dakleer
gebrand kan worden gebruiken. Voordat je een van deze soorten aanschaft,
verdiep je dan eerst in de voor- en nadelen van deze producten.
PVC-platen zijn mooi maar wanneer de temperatuur stijgt kan hieronder de temperatuur flink oplopen. Dan dienen de platen geschilderd te worden.
Eternietplaten zijn het goedkoopst maar de onderkant moet wit geschilderd worden.
Bruynzeelplaten met dakleer zijn ongetwijfeld de beste oplossing voor het gebruikt als dakbedekking.
Copyright © All Rights Reserved De volièrevogel And sponsort by: www.webshop-devolierevogel.nl
Contact: Johan Molenschot, Akkerstraat 126, 5025 MN Tilburg, Nederland, Tel:+31(0)613911974, devolierevogel@gmail.com
Updatet: 23-11-2024