Voor het inrichten van de volière kun je voor verschillende mogelijkheden kiezen. Het heeft ook met de soort van je gekozen vogels te maken. Vindt je het mooi om een aangeplante volière te hebben dan moet je van te voren weten welke vogels de planten met rust laten. Zou je in dit geval kiezen voor kanaries of putters, dan hebben zij in een paar dagen al je nieuw aangeplante planten kaal gevreten. Voor deze soorten kun je wanneer je toch voor groen in de volière gaat, beter kiezen voor kunstplanten. Tegenwoordig heb je hier een grote diversiteit in. Kijk bijvoorbeeld eens bij Maxifleur.
Ook in bodembedekking zijn er tegenwoordig veel keuzes. Vroeger dacht men nog dat de beste bodembedekking schelpenzand was maar niets is minder waar! Schelpenzand neemt geen vocht op waardoor er snel ziektes kunnen ontstaan doordat vogels graag ook van de grond pikken en hierdoor eventuele ziektes over krijgen en hierdoor ook weer andere vogels kunnen besmetten.
Tegenwoordig kun je beter kiezen voor materiaal wat snel het vocht uit de ontlasting trekt. Denk bijvoorbeeld aan kattengrit, beukensnippers, zeoliet, etc. Houdt hier wel rekening mee dat er bij deze genoemde bodemsoorten geen slagregen in kan komen, anders ontstaan er door de enorme hoeveelheid vocht schimmels die slecht zijn voor onze vogels.
Wanneer je een volière hebt met echte planten of deze toch zo staat dat er slagregen in kan komen, dan kun je ook kiezen voor zwarte grond. Zorg er dan wel voor dat je deze een paar keer per week harkt, zodat je de ontlasting goed door de grond harkt en eigenlijk hiermee de bodem ververst. Door na het harken de bodem goed nat te sproeien zakt alles nog wat dieper en zal de ontlasting door micro-organismes verorberd worden. Zo blijft de grond gezond. Dit wordt bevestigd wanneer uit de grond pierwormen ziet kruipen.
Ook hier kijk je weer naar welke vogelsoort je gaat kiezen. Kies je voor inheems soorten, dan is het beter om het zo natuurlijk mogelijk te houden en kies je voor takken. Kies je voor kleine tropen vogels, kies dan voor zitstokken maar let hierbij wel op de diktes van de stokken. Dit i.v.m. de grote van de poten. Zitschappen worden veelal gebruikt in de kanariewereld. Deze hebben een stok doorsnee van 12/14mm. Maar je kunt ook gaan voor de stokken.
Zorg ervoor dat je verschillende diktes aan stokken in je volière plaatst, dit omdat het beter is voor de poten van de vogels zodat ze soepel blijven. Dit geldt voor alle 3 de opties.
Het plaatsen van een drinkfles, voerbak of badhuis is zeker van belang waar deze komen. Voor de drinkflessen zorg je ervoor dat deze nooit in de volle zon hangen. hierdoor ontstaat er snel algengroei in de fles en het water warmt ook veel te snel op. Hang deze dus altijd op een schaduwrijke plek. Het type drinkfles kan ook helpen. stel dat de fles niet de hele dag in de schaduw kan hangen, ga dan voor een drinkfles met een blauwe fles. Deze voorkomt algengroei. Tip geef je vogels iedere dag vers drinkwater.
Het plaatsen van voederbakken komt erg nauw. Voer trekt dieren aan dus niet alleen vogels maar denk eens aan muizen of andere knaagdieren. Wanneer voederbakken op de grond geplaatst worden kunnen kleine knaagdieren er ook makkelijk bij en wat je dan vaak ziet is dat ze er overheen plassen of poepen. deze beesten dragen vaak ziektes met zich mee, waardoor onze vogels deze ook binnen krijgen wanneer ze gaan eten uit de bakken. Dit kan tot grote gevolgen leiden! Zorg er daarom voor dat de voederbakken van de grond af zijn. Hang ze bijvoorbeeld op door gebruik te maken van een mijnlamp. Hang deze op aan een ijzerdraad. Dit is glad en moeilijker te bereiken door knaagdieren en je voorkomt een hoop ellende bij je vogels.
Alle vogels houden van water en zeker van badderen. zorg er daarom voor dat er ten aller tijden een waterschaal of badhuis aanwezig is. Hang de badjes ook hoog weg en zet deze om dezelfde reden als hier boven vernoemd niet op de grond. Zorg er voor wanneer je kiest voor een open schaal dat de schaal niet onder een tak, stok of iets dergelijks geplaatst word. Dit omdat vogels dan te gemakkelijk in het badwater kunnen poepen en het water niet meer rein is en weer voor ziektes kan zorgen of verspreiden.
Nu hebben we het meest belangrijke wel besproken over het inrichten van de volière.
Copyright © All Rights Reserved De volièrevogel And sponsort by: www.webshop-devolierevogel.nl
Contact: Johan Molenschot, Akkerstraat 126, 5025 MN Tilburg, Nederland, Tel:+31(0)613911974, devolierevogel@gmail.com
Updatet: 23-11-2024