Zorg er voor dat de rug van de volière tegen de noordkant aan staat en het liefst met een dichte achterwand. Wat betreft de zon, zorg er voor dat er voor zowel zon als schaduw ruimte is. Vogels vinden het lekker om in de zon te zitten, dit mede om bijvoorbeeld door hun veren open te zetten de eventuele parasieten van hun lijf af te krijgen maar de zon zorgt er ook voor dat ze hun vitaminebehoefte binnen krijgen. Wanneer in de zomer de temperaturen oplopen, willen de vogels ook graag gebruik maken van een schaduwrijk plekje in de volière. Kunnen ze dit niet dan is er kans dat de vogels over hit raken en er aan kunnen sterven! In de natuur schuilen de vogels ook in de bomen waar veel schaduw is.
Voor het maken van een volière kun je het kiezen voor hout of aluminium. Beide zijn kant en klaar te koop. Ook kun je er voor kiezen om het helemaal zelf te maken, ook hier kun je voor beide materiaalsoorten kiezen en zijn alle accessoires. Bij het maken van de volière kun je er voor kiezen om een sluis te maken, voordat je de volière binnen komt. Hierdoor voorkom je dat er vogels kunnen ontsnappen. Plaats de panelen bijvoorbeeld op stenen opsluitbanden of op een laag gemetselde muurtje, zodat je het goed kunt bevestigen d.m.v. schroeven en pluggen. De zijkanten van de panelen kun je met schroeven of voor hout of voor metaal vastmaken.
Voor het dak van de volière kun je het beste als eerst een gaaspaneel nemen en deze weer goed vast schroeven aan de staande panelen, zodat je een goed afgesloten volière hebt. Om de volière van boven open te laten is niet zo'n goed idee. Dit omdat de buitenvogels uit de natuur er zo gemakkelijk in kunnen poepen en zij zouden zomaar een ziekte bij zich kunnen dragen. Op deze manier voorkom je dat het je hele vogelbestand besmet raakt met mogelijke dood tot gevolg en dit is niet wat we willen. Zorg daarom dat je er een dak op maakt die de gehele volière afsluit. Dit kan d.m.v. golfplaten, Bitumen golfplaten, damwandpanelen, etc.
Als bodem kun je gebruik maken van diverse bodembedekkingen. Houdt hierbij wel rekening mee hoe de regen staat. Regent het vaak in de volière dan kun je beter kiezen voor materiaal wat tegen veel vocht kan. Denk bijvoorbeeld aan gewoon zwarte grond of kiezels. Zou je in dit geval kiezen voor beukensnippers of boomschors, dan kunnen er schimmels ontstaan en andere ziektes waardoor de vogels ziek raken.
Mijn voorkeur gaat uit naar zwarte grond, al hebben er verschillende medekwekers daar hun meningen over. Mijn ervaringen zijn juist goed. Bij zwarte grond heb je het voordeel dat je de poep er goed doorheen kunt harken en daarna met de tuinslang het goed kunt bewateren. Hierdoor zakt het beter de grond in en voorkom je besmetting van eventuele zieke vogels. Wanneer je hiervoor kiest, dien je wel een paar keer in de week de grond te harken.
Copyright © All Rights Reserved De volièrevogel And sponsort by: www.webshop-devolierevogel.nl
Contact: Johan Molenschot, Akkerstraat 126, 5025 MN Tilburg, Nederland, Tel:+31(0)613911974, devolierevogel@gmail.com
Updatet: 23-11-2024