kweekkooien voor vogels


Kweekkooien voor vogels


Kweekkooien zijn vandaag de dag in diverse materialen, maten en prijzen te koop. Let op bij de aanschaf van tweedehands kooien, want meestal krijg je daar een heleboel bloedluizen gratis bij! Goed desinfecteren is een belangrijke boodschap, want er kunnen ziektes overgebracht worden door het reeds gebruikte materiaal.


Wanneer je er voor kiest om te gaan kweken in kweekkooien moet je wel rekening houden dat de vogels niet te klein zitten! Vaak wordt al gedacht dat vogels tijdens de kweek niet veel ruimte nodig hebben maar naar onze mening en in het belang van de vogels is de lengte van de kooi wel degelijk van belang, dat deze lang genoeg is zodat ze ook kunnen vliegen. Wij adviseren liever een kooi van minimaal 80cm dan één van 40cm maar ook hierbij moet er gekeken worden naar welke soort vogel(s) je hebt! Want een Putter heeft bijvoorbeeld meer ruimte nodig dan een zebravinkje.


Informeer je dus ook hier weer goed in, zodat de kooien niet te klein zijn!



Wil je graag kant en klare degelijke houten kweekkooien, dan adviseer ik je om contact op te nemen met Anne Age van AA houtbouw. Hij is jonge zeer getalenteerde en perfecte kooienbouwer. De kweekkooien kunnen zelfs naar eigen ontwerp i.o.m. Anne Age gebouwd worden. 

Klik hieronder op de slideshow om de foto's te vergroten

Hier heb ik een kast gemaakt die ik later in 4 kooien verdeel maar ook gebruikt kan gaan worden als 1 grote kooi. D.m.v. tussenschotten die verwijderd kunnen worden.
Even een close-up.
De achterkant is gemaakt van lakboard wit. Die geschroefd zit aan de meubelpanelen.
Voor het bodemgaas gebruik ik dik zwart geanoliseerd gaas.
Het gaas wordt op maat geknipt met een kniptang of een metaalschaar.
Om het gaas te bevestigen, gebruik ik kleine schroefduimpjes, die ik 3 cm boven de bodem in de zijwanden schroef.
Zie hier de close-up.
Zo ziet het totaal plaatje eruit met de 3 schotten erin. Deze zitten in een u-profiel van kunststof geschoven, zodat je ze ook weer makkelijk kunt verwijderen.
Nu gaan de LED-strips bevestigt worden. Deze worden bevestigt met de meegeleverde clips.
De LED-strips worden per blok van 4 gekoppeld aan elkaar. Zodat je straks minder draadwerk overhoud voor het aansluiten op de dimmer.
Zo ziet het er dan uit van binnen. Bodemgaas en LED-strip.
Hier dezelfde foto maar dan met aangesloten LED-strip.
Je kunt de LED-strips aansluiten op verschillende manieren, zodat je ze onafhankelijk van elkaar zou kunnen bedienen. Maar daar heb ik niet voor gekozen. Bij mij gaan alle LEDS gelijktijdig aan en uit.
Aangekomen bij de voorfronten. Dit zijn vaak standaard maten en kunnen voor zover op maat ingekort worden zoals je kunt zien op deze foto. Ik heb er 1 strip vanaf geknipt.
Ook bij de voorfronten wordt gebruik gemaakt van kleine schroefduimpjes om ze daaraan op te hangen.
Hier alvast een voorbeeld.
Nog wat kooien te gaan voor alles klaar is.
Om het voorfront aan het bodem gaas te bevestigen heb ik hier gekozen voor een stukje ijzerdraad. Deze zijn later vervangen door kleine klemmetjes.
Ruimte genoeg om deze 3 items te kunnen plaatsen.
Zoals je hier kunt zien ligt er honingraadpapier op de bodems.