Hier mijn ervaring met gele kanaries van aanschaf tot kweek.
Nou ik kweek al heel wat jaartjes met kanaries en heb me hier dan ook goed in weten te verdiepen.
Ook ik heb alles moeten leren en heb een goede leermeester gehad die mij wat kneepjes uit het vak leerde. Veel moet je later zelf op je eigen manier gaan doen, zo het ook hoort. Anders wordt het wel een saaie hobby.
Aanschaf van de kanarie
Om te beginnen ga ik het hebben over de aanschaf van de in dit geval gele kanaries. Koop altijd bij de kweker aan huis zeker als je beginner bent. Vraag hem de oren van zijn hoofd zodat je later bij het weggaan met veel info naar huis gaat. Wanneer je voor een bepaalde kleur gaat zoals geel, is het belangrijk dat je altijd kijkt naar de doorkleuring van de vogel. Bij geel is het van belang dat de staart en de vleugpennen, dan wel te begrijpen de uiteindes van de veren goed doorgekleurd zijn en dus niet te veel naar het wit neigen te gaan. Deze moeten eerder licht geel zijn, dan pas heb je een goede vogel. Deze vogel heeft de kweker dus niet zomaar in 1 jaar gekweekt maar is hier jaren mee bezig geweest om de slechte eigenschappen uit de vogels te kweken. Het is niet alleen kweken maar ook selecteren dat er voor zorgt dat je zo de betere vogels over kunt houden. De bouw is ook erg belangrijk daarin deze wanneer ze recht op de stok zitten een mooie strakke lijn van kop tot staart moeten hebben. De kop het liefst mooi afgerond. Fors of minder fors van bouw is vaak een smaak, toch kan het handig zijn om naar te kijken! Stel, je hebt al een pop die wat ieler is maar voor de rest goed in de kleur zit, dan moet je juist hier een mooie forse man tegenaan zetten om uiteindelijk mooie jonge hieruit te krijgen die door de forsheid van de man en het ielere van de pop voor mooie jonge zorgen met een mooi postuur.
Ook niet geheel onbelangrijk, is de vogel gezond!
Een gezonde vogel is levendig, kijkt met mooie strakke ogen, ziet er fitaal uit en heeft geel vuile kont. Zodra je de vogel in de hand neemt en je de vogel op zijn rug in je handpalm legt voel je ofdat hij/zij geen scherp borstbeen heeft en de buik niet paars ziet maar juist wat geliger(vet). Wanneer je de vogel dan toch in je hand hebt, houdt hem/haar dan tegen je oor en luister ofdat hij/zij niet knort. De ademhaling moet rustig en stil zijn. Ook de nagels en de snavel dienen niet vergroeid te zijn. De nagels moeten mooi kort zijn en de snaveldelen moeten mooi op elkaar aansluiten.
Koppelzetting
De koppelzetting bij gele is altijd schimmel x intensief. Hieruit kunnen dus ook weer schimmel jonge als intensief jonge uitkomen. Bij schimmel vogels zijn de pluimen van de veren langer en voelen dus ook zachter/ fluweler aan. Bij de intensieve vogels zijn de pluimen van de veren korter en voelen ook aanzienlijk minder fluweel aan. Deze zetting is nodig om er voor te zorgen dat de jonge vogels niet een te lange of een te korte bevedering gaat krijgen zodat ze dus mooi strak in de veren zitten. Zou je schimmel x schimmel zetten dan zullen de jonge veel te lang bevederd zijn en gaan de veren krullen, wat nadelig is op een tentoonstelling omdat dit punten kost!
Het begin van de kweek
Nu we de juiste vogels hebben aangeschaft kunnen we over gaan tot de kweek. Dit kan helaas niet zo maar van de één op de andere dag. Om vogels tot broedstemming te laten komen hebben we lichturen nodig. Dit alles heeft te maken met de hypofyse van de vogels.
Wat is Hypofyse?
Uitwendige prikkels, zoals het lengen van de dagen en het groen worden van de gewassen, worden aan de hersenen doorgegeven. Deze prikkelen op hun beurt de hypofyse, een kleine endocrine klier, ingebed in de schedel onder de hersenen, tot produktie van gonadotrope hormonen die via de bloedbaan de geslachtsorganen van de vogels tot rijpheid en activiteit aanzetten.
Kunstlicht en warmte
We kunnen het proces dus ook versnellen en hoeven we hierdoor niet op de natuur te wachten! Door middel van kunstdaglicht, dit kan zijn Led verlichting, Truelightsysteem of gewoon een TL met kleurnummer 965 kunnen we met een tijdschakelaar de aantal uren licht op een dag nabootsen. Het verlengen van de uren kun je op verschillende manieren doen. Ik kies er voor om de uren per maand op te schroeven zodat de vogels een natuurlijk ritme hierin krijgen.
Hoe lang duurt het voordat de vogels broedrijp zijn?
Er zit verschil in beide geslachten als het gaat over de duur van het in broedstemming komen. Poppen(vrouwtjes) zullen ongeveer 2 á 3 weken nodig hebben om in broedstemming te komen. Zij gaan dan ook wat veertjes onder op de buik verliezen. Dit word ook wel de broedplek genoemd en deze is meer en rijker doorbloed waardoor deze meer warmte afgeeft, wat uiteindelijk nodig is om de jonge uit te kunnen broeden. De mannen daarentegen hebben wat meer tijd nodig. Zij zullen er ongeveer zo'n 5 á 6 weken over doen om in een goede broedstemming te geraken. Houdt hier dus rekening mee met de start van de kweek!
Start van de kweek
In januari begin ik met de koppels samen te zetten(ook hier zijn verschillende theorieën over) en begin ik met 12 uur licht per dag. Ik zorg er voor dat 5 minuten voor het licht uit gaat een nachtlampje aan gaat, die er in de nacht voor zorgt dat wanneer vogels ergens van schrikken ze toch hun plek terug kunnen vinden en niet overal tegen aan vliegen met alle gevolgen van dien! De temperatuur regel ik met een elektrisch verwarming(deze zijn er in diverse soorten) en laat ik gelijk lopen met de aantal lichturen. D.w.z. dat bij 12 uur licht de temperatuur 12 graden is.
Voer
Tijdens de kweek krijgen mijn kanaries Devo postuurkanrie/kweek. Deze mengeling heeft veel minder vette zaden, waardoor vervetting tegengegaan word wat ten nadelen kan zijn voor een goede bevruchting straks! Ook krijgen ze al 1 x per week een kleine hoeveelheid eivoer(hier kom ik verder op terug) om zo alvast te wennen, zodat ze straks dit goed gaan voeren aan hun jonge. Door het drinkwater geef ik dagelijks gedurende het hele jaar Ropabird Digestive Liquid. Dit om de darmflora gezond te houden en de aanmaak van de gezonde darmbacteriën te laten groeien. Tijdens de kweek periode geef ik ze 2 x per week Sukses Vruchtbaarheidsvitamine(tijdens deze 2 dagen krijgen ze dus geen RopaBird). Door middel van de hoge hoeveelheid vitamine A stimuleert dit de vruchtbaarheid bij zowel de mannen als de poppen(vrouwtjes). Ook geef ik ze 2 á 3 keer per week een theelepeltje hennepzaad dit wekt de drift op bij de vogels en geeft ze zo meer lust om over te gaan tot paren.
In februari gaan de lichturen weer wat omhoog en kom ik op 14 uur licht per dag. Nu zijn we ondertussen 4 weken verder t.o.v. begin januari. De poppen beginnen al wat in broedstemming te komen. In de laatste week van februari geef ik ze een nestkast en nestmateriaal. Wanneer de poppen gaan slepen met het nestmateriaal, zal het niet lang meer duren eer ze aan hun nest gaan bouwen. De duur van de bouw is per vogel verschillend. De één doet er 2 dagen over, de ander 1 week.
In maart gaan de lichturen naar 15 uur en dat is dan ook de max aan lichturen per dag dat ik ze geef. De poppen hebben nu hun nest wel klaar en de mannen zijn nu ook broedrijp. Wanneer beide zover zijn zal de man de pop(vrouwtje) gaan betreden. In deze periode geef ik mijn kanaries eivoer met kleurstof(dit is nodig om ervoor te zorgen dat de jonge vogels straks mooie egaal geel worden tot aan in de puntjes). Waarom nu al geven? Zodra de pop van het eivoer eet, krijgt zij de kleurstof binnen die uiteindelijk terecht komt in de eileiders van de vogel. Bij het ontstaan van de eitjes krijgen deze dus al een beetje kleurstof mee in het ei en zo krijgen de jonge al een goede basis voor de kleur.
Het broeden
De pop legt gemiddeld 4 to 6 eieren per ronde. We kunnen nu 2 dingen doen. Of we laten de pop haar eieren rustig leggen en overgaan tot broeden of we kiezen er voor om de gelegde eitjes te rapen en deze te vervangen voor kunsteitjes en ze daarna bij het leggen van het 4de ei weer terug te leggen. Het voordeel van rapen zou er toe bij kunnen dragen dat alle eitjes op dezelfde dag uit kunnen komen, wat bij het laten liggen van de eitjes niet het geval is. Ooit heb ik vernomen van een ervaren kweker en onderzoeker dat de pop bij haar laatste eieren meer groeihormonen meegeeft zodat ook de laatst gelegde eieren de kans krijgen om uit te komen en juist deze jonge net wat harder groeien om de achterstand te beperken zodat ze toch goed gevoerd blijven worden door hun ouders en zo mee kunnen komen met de rest. Dit maakte het voor mij interessant en ben vanaf dat moment de ietje gaan laten liggen. Even terug naar het leggen. Wanneer de pop haar 4de eigelegd heeft gaat ze starten met de broed van haar eieren. Het kan nog goed zijn dat ze op dag 5 en 6 toch nog een ei erbij heeft gelegd maar de start tellen we altijd vanaf de dag dat ze vast op haar nest is gaan zitten.
Schouwen van de eitjes
Na 5 á 7 dagen kunnen we met een fel lampje(schouwlampje) gaan kijken of de eitjes die gelegd zijn een teken van leven bevatten ot terwijl bevrucht zijn. Wanneer eitjes bevrucht zijn, zijn ze vaak binnenin donker van kleur(bloedkleur) en zie je als je goed kijkt al een hartje kloppen, een teken van leven en dus bevrucht! Zijn de eitjes doorschijnend dan zijn ze onbevrucht. Niet alle gelegde eieren hoeven dus bevrucht te zijn. We laten nu gewoon de eitjes liggen ook al zijn ze niet allemaal bevrucht, deze bieden later ondersteuning voor de uitgekomen jonge in het nest.
Uitkomen van de bevruchte eitjes
Nu tellen we bij de 7 dagen van het schouwen nog eens 5 á 7 dagen op, zodat we op 12 á 14 dagen zitten dat de pop totaal op haar eieren heeft gezeten. Dit is het moment dat we moeten zorgen dat er voldoende voer, zowel zaad als eivoer met kleurstof aanwezig is! Want zodra de jonge uitkomen gaan vaak beide ouders meteen over tot voeren.
Eivoer
Het eivoer wat ik mijn vogels geef is van het merk Witte Molen. Er zijn tal van andere goede merken en ik ben van mening dat er op de dag van vandaag geen slechte kwaliteit eivoer bestaat. er zijn droge varianten en rulle varianten beide zijn geschikt om te geven als je maar optijd de oudervogels laat wennen aan het eivoer wat je tijdens de kweek wil gaan geven. Ga nooit wisselen van merk of uitvoering tijdens de kweek want de kans dat ze het niet eten is groot en dit zal ten koste gaan van de jonge vogels.
Wat meng ik door het eivoer
Mijn mengeling bestaat uit Witte Molen eivoer Next Generation, Breedmax, Spirulina, Sti-Ho-Dru en Perle Morbide Als kleurstof gebruik ik Versele Laga Yel-lux deze geeft de vogels een diepere kleur en zorgt ervoor dat ook de uiteindes van de vleugel en staartpennen mooi doorkleuren. Ik neem als mengverhouding het volgende als voorbeeld.
Voorbeeld:
Dit meng ik eerst goed door elkaar. Daarna ga ik de Perle Morbide aanmaken De verhouding als voorbeeld is 50 gram Perle Morbide hierop giet je 50 ml heet water, laat dit 10 tot 15 minuten wellen voordat je het door het mengsel van het eivoer kunt doen. Is het klaar dan meng ik alles door elkaar en blijft er nog 1 product over en dat is de Versele Laga Yel-lux. Hiervan doe ik 3 gram per 100 gram eivoer. Voor dat ik verder ga eerst een schema wat jullie hulp kan bieden bij het gebruiken van kleurstof.
Schema voor het opkleuren van de jonge gele kanaries met Versele Lage Yel-Lux:
Nu de kleurstof dus door het eivoermengsel met de perle gaan mengen en zorgen dat alles goed vermengt is. Nu is het eivoer klaar om aan de ouder vogels te geven zodat zij deze aan hun jonge kunnen voeren. Nu is het een kwestie van dagelijks het eivoer en het drinkwater te verversen. Houdt het schema van de kleurstof aan om zo tot een mooi eindresultaat te komen.
Ringen van de jonge
Ik ben aangesloten bij de NBvV( Nederlands Bond voor Vogelliefhebbers). Daar bestel ik mijn ringen voor het desbetreffende kweekjaar. Ieder jaar heeft de ring een ander kleur. Voor meer informatie over ringen klik hier. Op dag 5 á 7 kunnen we de jonge uit het nest gaan ringen. Wanneer je het jong uit het nest haalt zal het meteen een poepje gaan leggen, houdt hier dus rekening mee. houdt de jonge vogel op zijn rug en pak één van de 2 poten vast wat voor jou het makkelijkste pakken is. Nu maken we de tenen vochtig met speeksel om zo de ring gemakkelijker ovre de poot heen te schuiven. De tenen zijn op deze leeftijd nog zo flexibel dat we de vogel geen pijn kunnen doen wanneer we de ring aanschuiven. Voor een duidelijk beeld hoe de jonge te ringen klik hier. Na het ringen leggen we de jonge weer meteen terug en zal de pop meestal gelijk weer terug op haar nest gaan om de jonge weer warm te houden.
Zelfstandig worden van de jonge
Nu is het een kwestie van geduld en zullen pa en ma de jonge dagelijks moeten blijven voeren to dat ze zelfstandig zijn. Jonge vogels zijn pas zelfstandig bij 30 dagen oud en ook is dan de V-vorm in de staart goedzichtbaar.
Als de jonge zo'n 12 à 14 dagen oud zijn, biedt ik de pop weer een schoon nest aan en nestmateriaal. Waarom? Nou, omdat de poppen rond deze tijd weer verder willen met hun volgende ronde en zo voorkomen we dat de pop gaat plukken bij haar jonge. Vanaf dat de pop haar neste weer helemaal klaar heeft en ze weer aan de leg is gegaan en ze vanaf dag 4 weer vast is gaan zitten om te broeden, zal pa de jonge verder groot brengen. Zodra de jonge zelfstandig zijn, haal ik ze uit de kweekkooi en kunnen ze in de binnenvolière om daar lekker te kunnen vliegen. Dit wat erg belangrijk is voor hun spieropbouw.
Nu begint de cycles weer van voorafaan voor de pop en de man.
De jonge in de volière zullen bij 6 weken oud ongeveer de jeugdrui in gaan en dat houdt in dat ze al hun donsveren verliezen en daar een volwassenveren voor terugkrijgen. Zeker in deze tijd is het erg belangrijk om dagelijks badwater en eivoer te geven. In het eivoer zit nog steeds gele kleurstof, deze blijf je geven totdat alle jonge vogels hun jeugdrui gehad hebben.
Dit is het wel zo'n beetje wat betreft de start en het einde van de kweek. Een pop die goed in conditie is kunje 3 rondes laten broeden.
Hieronder zal ik een aantal linkjes/ Youtube filmpjes posten die over de kweek van 2022 gaan.
Copyright © All Rights Reserved De volièrevogel And sponsort by: www.webshop-devolierevogel.nl
Contact: Johan Molenschot, Akkerstraat 126, 5025 MN Tilburg, Nederland, Tel:+31(0)613911974, devolierevogel@gmail.com
Updatet: 23-11-2024